Megafoniks

 Alackadaisical in Leuven-Hulp (zomer 2016)

Samen met De Rode Antraciet vzw heeft De Batterij een aantal percussieworkshops georganiseerd binnen de muren van Leuven Hulp en dit zowel voor gedetineerden als voor leden van Alackadaisical. We werkten aan een kort optreden tijdens het M-idzomer Festival dat ook een editie binnen de muren kent.

Novart 2013 – Maxi Velotronix

Voor de opening van het Novart Festival in Bordeaux heeft De Batterij samen met MET-X Moving Music en Compagnie Hors Série een samenwerking op touw gezet tussen Velotronix, twee percussiegroepen uit Bordeaux-  Tukafac en Tribal Bithume – en twee hip-hop en break-dancegroepen. Jo Zanders stond in voor de muzikale leiding. Dit resulteerde in een 45′-durend openingsspektakel voor de Opera van Bordeaux. Klik hier voor een video.

)UB( – Urban Ballets

Urban Ballets, oftewel stadsparades die in 4 steden wereldwijd op poten werden gezet door het organiseren van open ateliers en workshops. Jo Zanders maakte deel uit van een internationaal  en multidisciplinair artistiek team (dansers, choreografen en muzikanten uit Zuid-Afrika, Frankrijk, Portugal, U.K., Brazilië en België) dat instond voor de realisatie van parades in Belfast (Noord-Ierland), St-Maria-de-Feira (Portugal), Grahamstown (Zuid-Afrika) & Bordeaux (Frankrijk natuurlijk).

klik hier voor de officiële website en hier voor enkele impressies van het proces in Grahamstown, Zuid-Afrika.

Het Geluid van Hasselt & Genk

Op zondag 5 oktober vertrokken om 15u ‘s middags vanuit Genk en Hasselt gelijktijdig groepen fietsers, begeleid door een mobiele beiaard richting Tuikabelbrug, een symbolische plek tussen de twee steden. Op en langs het kanaal wachtten artillerie, klankmakers, scheepshoorns en sirenes van de brandweer op hun startschot. Op de brug zoemde vervolgens het geluid van meer dan 500 muzikanten van lokale koren, harmonieën, percussiegroepen en een groot symfonisch orkest. Samen vormden ze de basis voor een levende klanksculptuur van de bekende hedendaagse componist Wim Henderickx. In zijn compositie smelten de geluiden van Hasselt en Genk samen tot één wervelende klank. Alackadaisical maakte deel uit van de percussiesectie, Jo Zanders was dirigent van dienst.

Bekijk hier het item in Het Journaal.

 Bruulband

In opdracht van 30CC / Rode Hond Festival in Leuven zijn we gedurende 2 maanden aan de slag gegaan met buurtbewoners rond park De Bruul. Tijdens wekelijkse sessies werd er begonnen met het bouwen van drums en bazuinen (voornamelijk uit recuperatiematerialen) waarna er duchtig werd gerepeteerd. Bart Maris (all-time heroe) stak een handje toe en voor de officiële opening werd er vervolgens samengewerkt met dat andere buurtorkest: de FabotastiX.

klik hier voor een videoverslag.

Opening Theater op de Markt 2012

Voor de opening van Theater op de Markt in Hasselt heeft LKMTIV samengewerkt met DJ Courtasock en stadsbeiaardier Jan Verheyen. Bij wijze van startschot speelden 4 drummers van LKMTIV halverwege de toren van de kerk samen met de beiaard. Hierna vertrok het voltallige  LKMTIV luid drummend richting het podium op het Dussartplein. DJ Courtasock hield zich klaar achter de draaitafels, Jan Verheyen repte zich van het topje van de kerktoren naar de “mobiele” beiaard (4,5 ton) en LKMTIV nam hiertussen plaats. Wat volgde was een spetterende en swingende set met drums, scratches en beiaardklokken…. dit filmpje kan het echter veel beter illustreren.

LKMTIV invites

LKMTIV speelde in 2012-2013 een aantal concerten waarbij er telkens een muzikale gast volledige carte blanche kreeg. Passeerden de revue: Steven Van Gool (bas), Andries Boone (mandoline), Steven De Bruyn (harmonica), Bart Maris (trompet) en DJ Courtasock (scratches).